Ez történt …


A Kulturáért és Turizmusért Társulás a Budapesti Demográfiai Fórumán

Kissé borúsan induló napon került megrendezésre az V. Budapesti Demográfiai Csúcs Családi napja a Városligetben, szeptember 16-án, melyet Novák Katalin köztársasági elnökasszony nyitott meg a gyereknek szóló motoros versennyel. S útját a Vajdahunyad vára udvarán folytatta.

Ahová belépve egy valódi, fergeteges kavalkádba kerültek a látogatók. Koncertek, bábelőadások kézművesművesfoglalkozás, gyerekjátékok mind különleges élményeket biztosítottak kicsik és nagyok számára.

A számos kitelepült rendezvénysátorban családszervezetek és kulturális intézmények várták programokkal a családokat.

A Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége, mintegy 95 szervezetet tömörítő ernyőszervezetként működik öt országban, a magyar családok szülőföldön való megmaradásában vállalva óriási szerepet.

Ezt a sokszínűséget jelenítették meg rendezvénysátrukban is, ahol Dán él Sándor erdélyi agyagosmesterrel próbáhatták ki a gyerekek mesterséget. A Felvidék népi hagyományait a búcsi Népviseletes Babamúzeum babacsaládjain bemutatott gyönyörű viseleteken tekinthették meg az érdeklődők.

Forrás: https://www.kcssz.hu/

https://ktt.cset-info.hu/wp-content/uploads/2023/09/aa-1024×768.jpg

Mindennapi kenyerünk

 Kulturáért és Turizmusért Társulás 2023. augusztus 18-20. között Családbarát találkozót szervezett a kárpátaljai-beregszászi és a búcsi családokkal.

Az érkezés helyszínéről, az esztergomi vasútállomásról a társulás képviselője, Mészáros Éva és Búcs Község polgármestere Karkó János szállította a vendégeket Búcsra.

A Felvidéki Népviseletes Babacsaládok Házában a búcsi nagycsaládosok csoportja a főszponzor Puskás Attila vezetésével az Attila étterem disznótoros hidegtálaival és Kiss Erzsébet napocska formájú fonott kalácsaival valamint saját készítésű csipke terítőivel fogadta a Beregszászról érkező két családot, akik találkozhattak a családfőkkel, mivel a Magyarországon dolgozó édesapák  az ismert háborús okok miatt nem látogathatnak haza.

A szombati program tóparti reggeli halászattal kezdődött, amit Puskás Attila közbenjárával sikerült beiktatni. Majd Búcs község nevezetességeinek megtekintése következett Vándor-láss címen, amit Molnár Zsuzsanna és Szobi Eszter vezetett.

Az augusztus 20.-i  ünnepség a katolikus templomban kezdődött, ahol minden résztvevő magyar szalaggal átkötött, megszentelt friss cipót kapott, amit a magyarországi Zámoly testvértelepülés küldöttsége ajándékozott. A megemlékezés milleneumi Emlékparkban folytatódott, ahol megkoszorúzták  Szent István szobrát.

Este a Felvidéki Rockszínház István a király 2000-ben bemutatott előadásáról készült felvétel nézte meg a nagyszámú közönség a Villa Bulcsu Faluház parkjában, melyet Karkó Henrietta rendezett és visszatekintő beszédet mondott a 23 évvel ezelőtti bemutatóról.

A Mindennapi kenyerünk – együtt a család emlékezetes együttlét volt.

Forrás: https://www.kcssz.hu/

Csodálatos embereket – két családot – láttunk vendégül péntektől vasárnapig a társulás nevében. „Együtt” volt a család. Otthonuk Beregszász… „Mi egy vérből valók vagyunk”A Felvidéki Népviseleti Babacsaládok Háza többfunkciós alkotóműhelyekkel bővült

A műemlék jellegű parasztház gazdasági épületeinek közösségi házzá való alakítása, a látogatók múzeumpedagógiai és kézműves foglalkozásokon való részvétele lehetőségét biztosítja nemcsak a falu, hanem a régió érdeklődőinek is.

A közösségi házunk ünnepélyes megnyitójára 2022. április 22-én, pénteken 15.00 órakkor került sor.

Az óvodások és iskolások néptáncműsora után az udvaron Potápi Árpád János államtitkár, Karkó János polgármester, Csenger Sándor elszármazott főtámogató Budapestről, valamit a család részéről id. Kerekes András és Szobi Emese helyezték el azt az időkapszulát, amely tartalmazta a társulás alapszabályzatát, az aktív tagok, támogatók névsorát, továbbá a társulás könyvkiadványait, újságcikkeket, és a felújított épület fontos dokumentumait.

Ugyanott egy emlékfa ültetése is jelzi a jövő nemzedéknek az avatás napját.

Az államtitkáron kívül jelen voltak: Bárdos Gyula, a Csemadok országos elnöke, Forró Krisztián, a Szövetség országos elnöke, Csenger Tibor megyei képviselő, alelnök, Karkó János, Búcs község polgármestere, valamint a ház legfőbb támogatója, a búcsi származású, Budapesten élő Csenger Sándor.

Képek a BGA pályazathoz:

https://photos.app.goo.gl/ZuzbcCkB8rLccFtP7

Mások is figyelemmel kísérték a Népviseletes Babák Házának megalapítását majd annak felavatását.

Hallgassa meg Ön is a Szobiné Kerekes Eszterrel készített beszélgetést. (Kossuth rádió)

Népviseletes Babák Háza (videó)